Koffiebonen of koffiecups, wat is beter? - Arte dell’ espressO

Koffiebonen of koffiecups, wat is beter?

Koffiecupmachines zijn goedkoper dan volautomatische koffiemachines, maar je betaalt voor het gebruik van de cupjes. Dit noemt men hetRazorblade Model en is een bekende term in de marketing. De houder van het scheermes (Razor) krijg je bijna gratis, maar vervolgens betaal je voor de mesjes (blade), deze verbruik je en zijn dus terugkerende kosten. Meer weten? Lees dan snel het artikel...
Koffiebonen of koffiecups, wat is beter?

Artikel in het kort:

   1. Koffiecupmachines zijn goedkoper dan volautomatische koffiemachines
   2. Alleen betaal je vervolgens meer voor het gebruik - 'Razorblade- Model'
   3. Een koffiemachine is een investering, maar vervolgens betaalt het zich terug naarmate je meer koffie drinkt
   4. Een volautomatische koffiemachine heeft niet alleen maar economische voordelen, ook is het beter voor het milieu, je hebt meer koffie variatie en meer instelmogelijkheden voor het ideale kopje koffie.
   5. Het is op de lange termijn bijna altijd voordeliger om een volautomaat te kopen.

Koffiebonen of koffiecups, wat is beter?

Als je kijkt naar de kosten van een koffiemachine, dan kan het al snel een aardige investering zijn. Een koffiecupmachine is vaak goedkoper dan een volautomatische koffiemachine en soms krijg je een koffiecupmachine zelfs gratis bij een koffiecup-abonnement. Het lijkt eigenlijk te mooi om waar te zijn. En meestal is het dan ook te mooi om waar te zijn!

In het komende artikel schrijf ik over waar je op moet letten bij de aanschaf van een koffiemachine, waarom een koffiecupmachine goedkoper is dan een volautomatische koffiemachine, waar je vervolgens op inlevert en wat uiteindelijk voor jouw situatie de beste keuze is. Dit artikel is ook interessant als de koffiecupmachine zakelijk wordt gebruikt. Alles en meer lees je hieronder!

Razor model

De koffiecupmachines schieten als paddenstoelen uit de grond. ‘What else’ is er dan een koffiecupmachine? De aanschaf is voordelig en koffiezetten is zo lekker makkelijk. Einde verhaal… of toch niet? Er zit een addertje onder het gras. Of adder zo je wil. Het klopt dat een koffiecupmachine voordelig in de aanschaf is, maar vervolgens betaal je voor het gebruik, de cupjes! Dit noemt men het ‘Razorblade Model’ en is een bekende term in de marketing. De houder van het scheermes (Razor) krijg je bijna gratis, maar vervolgens betaal je voor de mesjes (Blade), deze verbruik je en zijn dus terugkerende kosten.

De Consumentenbond heeft netjes voor ons uitgezocht wat je kwijt bent aan een koffiecup en bij de Consumentenbond gaat men uit van de laagst mogelijke prijs, de prijs die je dus betaalt als je in bulk koopt. Dit nemen we ongewijzigd over en dan staat hieronder een overzicht van de prijs per koffiecup. Ook geef ik de prijs weer die het je zou kosten als je het omrekent naar een kilo koffiebonen. Uit een kilo koffiebonen haal je ongeveer 125 kopjes koffie/espresso. 

Merk koffie

Prijs per cupje

Prijs omgerekend per kilogram (x125)

Illy

€ 0,45

€ 56,25

Nespresso

€ 0,44

€ 55

Starbucks

€ 0,42

€ 52,50

De Koffiejongens

€ 0,30

€ 37,50

DE Café

€ 0,25

€ 31,25

DE

€ 0,21

€ 26,25

Lavazza

€ 0,29

€ 36,25

Perla

€ 0,20

€ 25

G’woon

€ 0,13

€ 16,25


Leuk allemaal, maar waar vergelijken we nou eigenlijk mee? 

Een koffiecup staat gelijk aan 6 tot 12 gram koffiebonen wanneer je deze met een volautomaat koffiemachine zet. Sommige volautomaten, met name de koffie volautomaten van JURA, gaan zelfs tot 16 gram, maar dan heb je wel erg straffe koffie en gaat de vergelijking mank met een koffiecupmachine omdat deze een niet aan te passen hoeveelheid koffie gebruikt, namelijk één koffiecup. Laten we dus de instellingen gebruiken die doorgaans gebruikt worden bij een koffiemachine van JURA.

In dit voorbeeld gebruiken we 8 gram koffie per kopje koffie. Voor de snelle rekenaar onder ons zijn dat 125 koppen koffie uit een kilo koffiebonen. Vermenigvuldig de bovenstaande tabel met 125 en je kan al een beetje aanvoelen waar dit verhaal heen gaat. De prijzen die je betaalt voor een kilo koffiebonen schieten dus omhoog. Voor een gemiddelde Nespresso cup betaal je omgerekend € 56,25 per 125 kopjes koffie. Alsof je elke dag bij de lunch kreeft eet zou je kunnen zeggen. Dit schrijf ik natuurlijk met een knipoog, maar het punt blijft dat het over de lange termijn optelt tot een behoorlijk bedrag. Ik zet zo uiteen wat dat over 1, 2 of 5 jaar betekent.

“Maar goed, jij zegt tegen mij dat een koffiecupmachine zoveel goedkoper is dan een koffievolautomaat, dus wanneer is het nou economisch voordeliger om een koffiecupmachine te kopen en wanneer is het beter om een volautomaat te kopen?” Het eerlijke en korte antwoord is dat het op lange termijn bijna altijd voordeliger is een volautomaat te kopen. Dit geldt al helemaal wanneer je van goede koffie houdt.

Dat is geen hogere wiskunde, reken het zelf maar uit. Wanneer je 125 koppen koffie uit een kilo haalt en de kiloprijs op € 15 ligt kost een kopje koffie dus € 0,12 per kopje. Dat is dus goedkoper dan alle koffiecups. En dan heb je kwalitatief goede koffie! Arabica koffiebonen voor een eerlijke prijs.

Maar goed, er moet een koffie volautomaat worden aangeschaft. Een koffiemachine volautomaat begint bij € 300, maar je wilt natuurlijk een volautomaat van JURA. Geen halve maatregelen en daarnaast haal je nog net wat meer kwaliteit uit je koffie met een koffiemachine van JURA. Instapmodellen van JURA beginnen bij € 699, maar aan koffiekwaliteit lever je daarvoor niks in. Bijvoorbeeld de JURA ENA 4, de JURA D4 of de JURA E4. Een investering, dat klopt. Maar hier een andere vergelijking: alsof je elke avond eten afhaalt omdat je geen oven of gasfornuis hebt. Het is inderdaad in het begin voordeliger om eten af te halen, je bent per slot van rekening geen geld kwijt aan een oven. Maar haal een paar jaar eten af en je had net zo goed een oven kunnen kopen! Dus, wanneer ben je nou voordeliger uit met een volautomaat van JURA inclusief arabica koffiebonen? Hoeveel kopjes koffie moeten er dan gedronken worden? 

De volgende aannames zijn gedaan om het onderstaande rekenvoorbeeld te maken: 
 • gemiddeld drinkt men 3 kopjes koffie per dag, 300 dagen in het jaar;
 • je bent in je eentje, met z'n tweeën, vieren of een kantoor van 10 personen;
 • goede arabica koffie kost ongeveer tussen de € 10 en € 20 per kilo. Uitgaande van € 15 per kilo (bij Arte dell’ espressO koop je goede koffie vanaf € 13,95!);
 • een kopje koffie bevat 8 gram koffie;
 • een cupjesmachine kost € 79 en een volautomaat € 699;
 • je drinkt koffiecups van Perla (€ 0,20 p/s), van Nespresso (€ 0,45 p/s) of koffie gezet met arabica koffiebonen (€ 0,12 p/s);
 • om de vergelijking simpel te houden is er geen rekening gehouden met onderhoud en reparatie of vervanging van de koffiecupmachine.

Rekenvoorbeeld 1: Koffie kosten van een eenpersoonshuishouden

Hieronder vind je een grafiek met op de linker as (y-as) de kosten die worden gemaakt en op de onderste as de kosten over de jaren heen (x-as).  De aannames hierboven zijn in de grafiek verwerkt. De blauwe lijn zijn de kosten die je maakt als je koffiecups van Perla drinkt (huismerk van Albert Heijn) en eenmalig een cupjes machine van € 79 koopt. De rode lijn zijn de kosten die je maakt over 5 jaar als je enkel Nespresso cups gebruikt en een koffiecupmachine van € 79 koopt en als laatste de zwarte lijn zijn de kosten die je maakt als je een JURA koffiemachine koopt en daarbij 100% arabica koffiebonen drinkt van € 15 per kilo.

De conclusie is dat na 5 jaar je economisch gezien het beste koffiecapsules van Perla kan drinken. Wel is duidelijk te zien dat de zwarte lijn het minst steil loopt en geleidelijk ook de Perla drinkers zal inhalen. Wanneer je echter Nespresso koffiecups koopt ben je al na 2 jaar duurder uit dan wanneer je een Zwitsers A-merk volautomaat zou kopen. Had je deze vergelijking gemaakt met een koffiemachine van € 300 dan ben je ook in een eenpersoonshuishouden na 5 jaar voordeliger uit. 

Bekijk onderstaande grafiek en zie het zelf!

Kosten totaal voor 1 persoon: Koffiecups vs koffiebonen. 3 kopjes per dag, 300 dagen in het jaar. 

Kosten voorbeeld 1 persoon
Rekenvoorbeeld 2: Koffie kosten van een tweepersoonshuishouden

Vanaf twee personen worden de verschillen pas echt duidelijk zichtbaar. Dezelfde condities gelden voor de onderstaande grafiek zoals hierboven voor een eenpersoonshuishouden omschreven is. Het enige verschil is dat er twee koffiedrinkers zijn en er dus 6 kopjes koffie gemiddeld per dag worden gedronken, 300 dagen in het jaar. 

6 kopjes per dag telt natuurlijk al snel op wanneer je hier gemiddeld € 0,45 voor betaalt in plaats van € 0,12 per kopje met arabica koffiebonen. Is de koffie uit een Nespresso cup beter? Dat kan eigenlijk niet. De hardware is inferieur en de koffie niet vers.

Nu ben je na 1 jaar voordeliger uit met een volautomaat van JURA ten opzichte van een koffiecupmachine met Nespresso koffiecups. Wanneer je het huismerk van Albert Heijn, Perla, gebruikt is het verschil na 5 jaar nog € 100 t.o.v. een koffiemachine van JURA. 

Kosten totaal voor 2 personen: Koffiecups vs koffiebonen. 6 kopjes per dag totaal, 300 dagen in het jaar

Koffiekosten 2 personen

Rekenvoorbeeld 3: Koffie kosten van een vierpersoonshuishouden

Als je de vorige berekeningen gelezen hebt denk ik dat je inmiddels een patroon herkent. Hoe meer mensen gebruik maken van dezelfde koffiemachine hoe duurder het wordt als je koffiecups gebruikt. Helemaal van A-merken zoals Illy of Nespresso.

Wederom een grafiek, nu met het koffiegebruik van een 4 persoonshuishouden. Dit komt neer op 12 kopjes koffie per dag. Wanneer je een koffiemachine van JURA met arabica koffiebonen aangeschaft hebt ben je nu na een half jaar voordeliger uit t.o.v. Nespresso cups en na twee jaar ben je ook voordeliger uit wanneer je voor een goedkopere variant cups gaat zoals Perla koffiecups van de Albert Heijn.

Inmiddels zijn de verschillen zo groot dat je om het jaar met het gezin op vakantie kan. Nespresso, what else? Uhh, misschien met vakantie?

Kosten totaal voor 4 personen: Koffiecups vs koffiebonen. 12 kopjes per dag, 300 dagen in het jaar

Rekenvoorbeeld 4 personen

Rekenvoorbeeld 4: Koffiekosten van een klein kantoor

Oke, last but not least. En schrik niet. De kosten lopen nu echt op.

Zelfs al zou je cupjes in pallets binnenhalen en echt enkel B-merk koffiecups drinken, ook dan scheelt het € 3.000,00 na 5 jaar.

Een verschil in prijs van € 0,45 - € 0,12 (€ 0,27) voor Nespresso vs arabica koffiebonen of € 0,20 - € 0,12 (€ 0,08) voor Perla koffiecapsules vs arabica koffiebonen lijken misschien in eerste instantie niet groot, maar trek de kosten door en na een paar jaar heb je het toch over aanzienlijke bedragen.

En is de koffie uit een koffiecapsule dan lekkerder? Is het rijker van smaak, voller van geur of is het beter voor het milieu? Ook dat valt dus tegen. Een koffiecapsule bevat geperste koffie. Is dus niet vers en wordt gezet door een koffiecupmachine. De arabica koffiebonen worden gemaald, onder hoge druk geperst en gezet met technologieën om de extractietijd te verlengen. 

Niet alleen op prijs, maar ook op kwaliteit lever je dus in. Later hierover meer. 

Kosten totaal voor 10 personen: Koffiecups vs koffiebonen. 30 kopjes per dag, 300 dagen in het jaar

Rekenvoorbeeld klein kantoor

Smaak

Smaken verschillen natuurlijk en koffie uit een koffiecupmachine is geen kwalitatief slechte koffie. Toch kan het niet tippen aan een kopje koffie uit een volautomaat van JURA. Niet alleen komt een volautomaat van JURA met baanbrekende innovaties zoals het Pulse Extraction Process wat de extractietijd van een kopje koffie verlengt, ook zijn simpelweg de koffiebonen die jij gebruikt in je machine vers in tegenstelling tot koffiecapsules waar voorgeperste koffie in zit. Daarnaast is er veel meer variatie mogelijk met koffiebonen in tegenstelling tot koffiecapsules en vaak worden er ook zoetstoffen aan koffiecapsules toegevoegd waardoor de échte koffiesmaak ontbreekt. Daarnaast is het mogelijk om je kopje koffie volledig naar wens in te stellen. Zo kan je spelen met de hoeveelheid koffie die moet worden gemalen, welke bonen je gebruikt, de maalgraad, de temperatuur en het volume. Dit in tegenstelling tot een cupjesmachine waar meestal een espresso of koffie kan worden gezet zonder extra instellingen.

Afval

De keuze voor een koffiecup is een stuk minder duurzaam dan voor (gemalen) koffiebonen. Denk aan het verpakkingsmateriaal per los cupje. Dat bestaat meestal uit plastic en/of aluminium. Omdat er ook koffiedrab in zit, moeten de cupjes bij het restafval. Ze kunnen niet bij het PMD-afval (plastic, metaal en drankkarton). Het grootste deel verdwijnt dan ook op de afvalberg.  Koffiedrab en koffiefilters kunnen wel in de groene bak. Wat dat betreft zijn volautomaten, pistonmachines en koffiezetapparaten duurzamere machines

Daarnaast zijn cupjes per stuk verpakt waardoor de hoeveelheid afval, helemaal in vergelijking met koffiebonen, hoog is per kopje koffie.

Goed wat is er dan positief aan koffiecups?

Dat vroeg ik me nou ook af na het schrijven van dit artikel. Waarom zou je überhaupt nog koffiecups kopen na zoveel argumenten tegen? Nou op de eerste plaats is het een kleine investering. Een koffiecupmachine kost nog geen € 100 en je kan de koffiecapsules in zeer kleine hoeveelheid kopen. Hierdoor voel je het niet in de portemonee. Althans… die indruk heb je dan. Daarnaast is het makkelijk en heb je weinig onderhoud aan een koffiecupmachine. Uiteindelijk is het altijd een balans tussen gemak en kosten. 

Dus wat moet ik nou kiezen?

Als je in je eentje bent, je minder dan 3 kopjes koffie per dag drinkt, je wel van koffie houdt, maar geen koffiepurist bent is een cupjesmachine voor jou voldoende. Vind je het vervelend dat er zo enorm veel plastic bij komt kijken kan je naar bio afbreekbare koffiecapsules kijken, maar houdt er dan rekening mee dat het al snel aantrekkelijker wordt om een volautomaat aan te schaffen en biologische koffie te kopen omdat bio afbreekbare koffiecapsules nou eenmaal duurder zijn dan Perla koffiecapsules. 

In alle andere gevallen, dus wanneer je met meer dan 1 persoon koffie drinkt thuis of op kantoor, is het een stuk voordeliger om een volautomaat te kopen van JURA. Daarnaast heb je dus meer koffie variëteit en is de koffie kwaliteit een stuk hoger dan bij een kopje koffie uit een koffiecupmachine.

Opties bij Arte dell’ espressO

Het enige obstakel is dus de aankoopsom. Deze bedraagt in dit voorbeeld € 699 t.o.v. < € 99 bij een koffiecupmachine. Ook deze kunnen we wegnemen. Het is bij Arte dell’ espressO mogelijk om de koffiemachine in termijnen te betalen mits wij jou ook van onze koffie mogen laten genieten. Lease opties voor drie of vijf jaar zijn mogelijk. De extra kosten zoals rente zijn bijna verwaarloosbaar omdat een JURA koffiemachine als onderpand wordt gebruikt en JURA is net Apple. Steengoede kwaliteit waardoor het haar waarde lang behoudt.

Mocht je nog steeds niet overtuigd zijn, geef ons dan de mogelijkheid om het jou zelf te laten proeven. Probeer een machine gratis uit bij ons in de showroom en ervaar zelf het verschil.

Voor kantoren hebben we nog een extra bijkomend voordeel en dat is een vervangende machine bij onderhoud of reparatie. Hierdoor komt u nooit zonder koffie te zitten en dit allemaal voor minder dan de prijs van een koffiecupmachine! 

- T.L.

Laat een reaguursel achter

Alle reaguursels worden vooraf gelezen

Deze site wordt beschermd door recaptcha en het privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.